tisdag 20 maj 2008

Ny skola i Thailand?

Tidigare i år lades en förfrågan ut på www.sec-thailand.se angående intresse för en svensk skola i området kring Ban Phe, Thailand. Vi har fått in en hel del svar, och eftersom de frågor som ställs kanske är intressant även för andra att ta del av kan det vara hög tid att upprätta en blogg. Ställ frågor, så försöker jag svara så gott det går.

Vi som planerar för skolan är jag, Mia Karlsson (Fil. Dr. i pedagogik) och  Lars-Eric Uneståhl (Fil. Dr. i psykologi - se www.slh.nu). Vi är i planeringsstadiet -  har lokaler och lärare som är intresserade av att arbeta i skolan, men det finns detaljer som återstår att lösa. Framförallt behöver vi veta att det finns föräldrar i  området som är intresserade av att ha sina barn i vår skola. 

Under årens lopp har jag ställt en hel del frågor kring vad skolan är till för. Hur hänger skolan ihop med livet? Vilket samhälle utbildar vi barn och unga för? Vilka kompetenser efterfrågas i framtiden? Hur skapar man en god lärandemiljö? Det finns mängder av frågor som man kan ställa sig kring en skolas utformning. Jag tror att ett tydligt pedagogiskt ledarskap är viktigt för att skapa en god skola. Jag drömmer om att få vara med och skapa en skola dit barnen längtar för att det är roligt att lära. 

I en sådan skola har lärarna en vilja att förstå barns och ungas världar, deras kultur och värden, deras drömmar om livet. En kompetent lärare är intresserad av att varje elev ska uppnå läroplanens mål, har en kompetens som innebär att han/hon kan anpassa pedagogiken till situationen och inte fastna i traditionella utbildningsmönster.

Om du är intresserad av att veta mer, titta in då och då på bloggen och kom gärna med frågor och förslag till diskussionsämnen. Jag kommer att försöka svara på era frågor samt göra inlägg som innebär att efterhand mejsla fram den pedagogiska grundsyn som kommer att prägla skolan (det blir antagligen också ett och annat inlägg kring den Thailändska byråkratin!)  

Mia Karlsson 

 



 

Etiketter:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida