tisdag 24 juni 2008

Kalkyl för medelsvensson och studenter

Jag hittade ett dokument från Statistiska Centralbyrån som beskriver Medelsvensson, och har roat mig med att göra en kalkyl.

I familjen medelsvensson finns två barn där föräldrarna tjänar 28.000 kr/mån respektive 22.000 kr/mån De har en disponibel inkomst på 32.000/mån (det står inget om barnbidrag, men man får förmoda att det ingår 2.200 kr barnbidrag i den summan). De betalar 8.000/mån för sitt boende, och efter att de betalat sina levnadskostnader blir det knappt en tusenlapp över.

I Thailand är levnadskostnaden ca 1/4 av den i Sverige, men då måste man betala för förskola/skola. Om vi antar att levnadskostnaden förutom boende är 7.500 kr/mån (rek. 5.000 - 10.000), betalar 4.000 kr/mån för boende och att de två barnens skolgång tillsammans kostar ca 7.500 kr/mån, så blir det ändå pengar över för att betala boendet hemma. Då skulle levnadskostnaderna under en månads semester vara 7.500 + 4.000 + 7.500 + 8.000 = 27.000. Familjen Medelsvensson skulle få 5.000 kr över (fast då är inte resan inräknad). Om man stannar i tre månader (sparad semester, eller föräldrarna kanske kan arbeta på distans?) och lyckas hyra ut sitt boende hemma så har man pengar till biljetterna också och ändå några tusenlappar över.

Om man istället antar att det är två föräldrar till ett barn där båda föräldrarna studerar och tar studielån, så har de en disponibel inkomst på 16.000 kr/mån, (om de inte sökt tilläggsbidrag/lån, för då har de runt 20.000 kr/mån eller mer att leva på). I Sverige är det svårt att få livet att gå runt för dem. De vill läsa på distans under en termin i Thailand. De hyr ut sin lägenhet hemma. De hyr lite billigare boende i Thailand och för 8.000 kr/mån kan de bo och leva. De betalar 4.000 kr/mån för barnets skolgång och får alltså 4.000 - 8.000 kr/mån över som de eventuellt kan lägga på att uppgradera boendet eller biljetter till Thailand. Om de t ex skriver en uppsats på minst 15 poäng, eller gör praktik i Thailand, kan de ansöka om bidrag till resan. 

Kalkyler är just bara kalkyler. Men det var ganska intressant att sitta och vända och vrida på siffrorna och upptäcka att medelsvenson och studerande faktiskt kan ha råd att ha sina barn i skola när de är i Thailand. Men allt är relativt, man kan göra av med mycket pengar i Thailand också. Fast det är svårare i området runt Ban Phe som fortfarande har en lägre kostnadsnivå än många andra platser i Thailand. Som exempel kan jag nämna när vi besökte en av de finaste restaurangerna utanför Ban Phe, Classic Forrest Spa & Restaurnat. Vi var 10 personer (varav två barn). Vi beställde fördrink, förrätt, huvudrätt, efterrätt och drack gott vin till maten. Notan slutade på ca 100 kr/person. Fruktansvärt dyrt! (om man jämför med att äta på restaurangerna i Ban Phe eller Laem Mae Phim).


Etiketter: ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida